Chleb według receptury Ojców Jezuitów

Skład:

  • Mąka żytnia
  • mąka pszenna
  • kwaśne mleko
  • czarnuszka
  • drożdże
  • sól

Nasiona czarnuszki zawarte w naszym chlebie posiadają bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Wspierają działanie  systemu immunologicznego człowieka mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz antyrakowe. Posiadają także właściwości antyoksydacyjne oraz ochronne. Czarnuszka w swoim składzie posiada kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i fitosterole oraz korzystnie wpływające na zdrowie flawonoidy i równie cenne saponiny, białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany, alkaloidy, czy też witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne, m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Comments are closed.