Historia piekarni

"Stara Piekarnia" w Domaradzu jest zlokalizowana w budynku dawnej Piekarni GS "Samopomoc Chłopska" i kontynuuje jej tradycje. Początki piekarni w tym miejscu sięgają roku 1962, kiedy to rozpoczęto budowę budynku piekarni. Inwestycję zakończono w 1965 roku i do dzisiejszego dnia w budynku  mieści się piekarnia. Od tego czasu  z małymi przerwami piekarnia zaopatruje Domaradz oraz okolice w świeży i pachnący chleb.

Piekarnia w Domaradzu, zdjęcie z Rocznik Sanocki 1971r

Piekarnia w Domaradzu, zdjęcie z Rocznik Sanocki 1971 r.

Od samego początku istnienia prezentujemy tradycyjne podejście do wyrobu pieczywa. Chleb, jest wyrabiany ręcznie i wypiekany w starym tradycyjnym piecu kaflowym opalanym drewnem. Tą filozofią wypieku kierujemy się do dziś i jest jedną z naszych głównych dewiz.

Palenisko w naszym kaflowym piecu opalanym drewnem

Jesteśmy rzemieślniczą piekarnią, stawiamy na jakość naszych wyrobów.  Do wypieku naszego pieczywa używamy wyłącznie miejscowych, naturalnych, wysokiej, jakości składników. W mąkę do wypieku naszego pieczywa zaopatrujemy się w miejscowych młynach ponieważ uważamy, że podkarpacka maka należy do najlepszych w Polsce.

Młyn w Jasienicy Rosielnej Michała Gargasza

Naszym głównym dostawcą maki jest młyn usługowy w Jasienicy Rosielnej Michała Gargasza. Jest to ekologiczny młyn z ponad 70 letnią tradycją, produkujacy także mąkę razową za pomocą młyna żarnowego.

 

Wierzymy, że dobry chleb bez konserwantów i sztucznych barwników "broni się sam".